Fysiotherapie bij knieklachten

De knie is een sterk en stabiel gewricht. Soms komt het wel eens voor dat mensen dit gewricht overbelasten of door bijvoorbeeld een val blesseren. Bij bijna alle activiteiten gebruik je je knie. Het is daarom niet vreemd dat er vaak mensen met knieklachten bij de huisarts of fysiotherapeut komen voor advies of een behandeling.

Veel mensen lopen een knieblessure op tijdens het sporten, maar ook bij niet-sporters kan de knie voor problemen zorgen. Bij een sportblessure kun je denken aan bijvoorbeeld een voetballer die tijdens een wedstrijd zijn voorste kruisband scheurde of een hoogspringer met een gescheurde meniscus door een verkeerde landing. Veel voorkomende knieklachten die vaak niet sport gerelateerd zijn, betreffen bijvoorbeeld artrose (slijtage) van de knie of kniepeesklachten bij jongeren in de groei.

Het kniegewricht

Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken, namelijk het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), en de knieschijf (patella). Aan het uiteinde van de gewrichtsboten bevindt zich kraakbeen. Kraakbeen zorgt voor een glad oppervlak van de gewrichten op de punten waar de botdelen tegen elkaar komen en draaien.

Tussen het gewrichtskraakbeen van het bovenbeen en het scheenbeen bevinden zich aan beide zijden de menisci (de binnen- en buitenmeniscus). De meniscus is een half maanvormig stukje kraakbeen die als het ware functioneert als een schokdemper van de knie.

Het gewricht wordt versterkt door de gewrichtsbanden. De zijwaartse stabiliteit van de knie wordt gewaarborgd door de binnen- en buitenband en de voor- /achterwaartse stabiliteit van de knie wordt verzorgd door de voorste en achterste kruisband.

De knie is daarnaast een aanhechtingsplaats voor vele spieren, waaronder de hamstrings (kniebuigers) en quadriceps (kniestrekkers). De knieschijfpees (ligamentum patellae) bevindt zich aan de voorkant knie en zit vast aan de voorzijde van het bovenste deel van het scheenbeen en aan de knieschijf.

Knieklachten / blessures

Veel voorkomende knieblessures bij ons in de praktijk zijn onder andere:

  • Gescheurde kruisband
  • Gescheurde meniscus
  • Gescheurd kraakbeen
  • Slijtage (artrose)
  • Runners knee (tractus iliotibialis frictie syndroom)
  • Kniepeesontsteking (patella tendinopathie)
  • Slijmbeursontsteking
  • Osgood Schlatter (kniepeesklachten bij jongeren in de groei)
  • Chondropathie (kraakbeenbeschadiging)

Mocht je problemen ondervinden met je knie tijdens of na het sporten of in het dagelijks leven dan kan je zonder verwijzing bij ons terecht voor onderzoek, advies en eventuele behandeling.